Resurse

CURSURI DERULATE ÎN SEMESTRUL I, AN UNIVERSITAR 2021-2022

A.  Pedagogie II, Teologie-Pastorală (+Artă sacră, Asistență socială.) Anul II, sem. I (an universitar 2021-2022):

 

Suport de curs: Constantin Cucoș, Pedagogie, ediția a II-a și a III-a, Editura Polirom, Iași, 2002, 2010, 2016 etc.

Teme de învățat pentru examenul de Pedagogie II : http://www.constantincucos.ro/wp-content/uploads/2011/03/tematica-Pedagogie-II.docx

Evaluarea se va face pe baza unui lucrări elaborate acasă, trimisă prin email, pe baza rezolvării următoarelor 4 subiecte:

Teme de rezolvat:

 1. Contextualizați o metodă didactică pentru predarea unei teme de religie (o pagină);
 2. Explicitați un principiu didactic (la alegere) și arătați cum îl aplicați la disciplina Religie (o pagină);
 3. Realizați o comparație dintre evaluarea orală și evaluarea prin probe scrise scoțând în evidență avantajele și dezavantajele fiecărei modalități (o pagină);
 4. Descrieți trei efecte perturbatorii care pot interveni în evaluare și notare (o pagină).

Notă. Răspunsurile vor fi integrate într-un singur document (word sau PDF) și vor fi trimise, prin email, prin responsabilii de grupă, la data de 2 februarie 2022. Aceștia vor transfera fișierele la adresa: cucos@uaic.ro  . Fișierul va avea ca etichetă chiar numele dumneavoastră (acesta va apărea si pe prima pagină, unde se va indica facultatea absolvită/specializarea). 

 

B. Pedagogie I, Cursuri postuniversitare, Modul psihopedagogic

Suport de curs: Constantin Cucoș, Pedagogie, ediția a II-a și a III-a, Editura Polirom, Iași, 2002, 2010, 2016 etc.

Tematică pentru examen: http://www.constantincucos.ro/wp-content/uploads/2011/03/Tematica-pentru-examen-Pedagogie-I.docx

 

Teme de rezolvat:

1. Evidențiați importanța și finalitățile unei laturi (componente) clasice a educației prin raportare la specificitatea disciplinei pe care o predați (o pagină jumătate).

2. Argumentați și evidențiați modalități de realizare a unei noi educații, alta decât cele explicitate în suportul de curs (o pagină).

3. Dați exemple de trei obiective operaționale, respectând toate cerințele de explicitare, la o temă, la alegere, la disciplina pe care o reprezentați (o pagină).

4. Realizați o comparație dintre planul de învățământ și programa școlară, scoțând în evidență asemănări, continuități dar și deosebiri, specificități de explicitare curriculară (o pagină).

Notă. Răspunsurile vor fi integrate într-un singur document (word sau PDF) și vor fi trimise la adresa cucos.constantin@gmail.com in intervalul 15- 21 ianuarie 2022. Fișierul va avea ca etichetă chiar numele dumneavoastră (acesta va apărea si pe prima pagină, unde se va indica facultatea absolvită/specializarea). 

C. Masteratul Teoria și practica formării religioase (Teologie Ortodoxă, anul 1, sem. I, an universitar 2021-2022 ):

Suporturi curs, apăsați mai jos:

http://www.constantincucos.ro/wp-content/uploads/2011/03/Caracterizarea-principiilor-didactice.docx

http://www.constantincucos.ro/wp-content/uploads/2011/03/Catehizarea-si-educatia-relig.final_.VI_.doc

programa-catehetica-pentru-anul-2015-11-03-2015

http://www.constantincucos.ro/wp-content/uploads/2021/10/Conf.Patriarhie-1.docx

http://www.constantincucos.ro/wp-content/uploads/2011/03/pr.didactic-1.docx

Teme de rezolvat:

 1. Explicitați și contextualizați un principiu didactic, la alegere, în formarea religioasă (o pagină);
 2. Realizați câte un proiect de formare, unul la o lecție de religie și celălalt la o activitate de catehizare, tema fiind aceeași (cate trei pagini pentru fiecare proiect)

Termen de trimitere a lucrărilor, prin email (cucos@uaic.ro) în format word sau pdf, de către reprezentantul grupei: 30 ian.2022. Pentru eventualii restanțieri, lucrările se trimit tot prin reprezentatul formației de studiu.

D.  Filosofia educației, anul 3 Pedagogie, sem. I (an universitar 2021-2022):

Suport de curs, apasă mai jos: 

E nevoie de o filosofie a educației?

Aici articol epistemologie pedagogică: http://oaji.net/articles/2017/2056-1521194978.pdf

Predeterminări privind raportarea la valori: http://www.constantincucos.ro/wp-content/uploads/2021/11/Predeterminari.docx

Teme de rezolvat:  Conflictul-valorilor-educationale (vezi jos)

 1. Identificați trei situații de conflicte valorice, altele decât cele prezentate la curs, explicând specificitatea acestora și sugerând modalități de evitare sau eliminare (o pagină);
 2. Explicitați două argumente privind importanța și aportul filosofiei educației la îmbunătățirea proceselor educaționale (o pagină);
 3. Realizați un eseu de o pagină și jumătate în care să evidențiați ipostaze ale valorilor  (de conținut și instrumental-procesuale) la nivelul curriculumului (prin raportare la programe și/sau manuale în uz).

Lucrările, puse într-un singur document word, vor fi trimise celor trei responsabili ai subgrupelor pana la data de  30 ianuarie 2022,  iar aceștia le vor transmise la adresa: cucos@uaic.ro Fișierul va avea ca etichetă chiar numele dumneavoastră (acesta va apărea si pe prima pagină, unde se va indica si numărul grupei). 

E. Masterat Didactic, an I (Educație fizică și sport)

Suporturi de curs:

Educația fizică - prezentare generală: http://www.constantincucos.ro/wp-content/uploads/2021/10/Educatia-fizica.docx

De ce este importantă educația pentru și prin sport

Teme de rezolvat:

 1. Prezentați o nouă latură a educației argumentând importanța acesteia precum și modalități de realizare (o pagină);
 2. Expuneți o serie de oportunități și limite ale educației online (o pagină);
 3. Exemplificați activități educaționale formale, nonformale și informale pentru disciplina pe care o reprezentați (o pagină și jumătate).

Notă. Răspunsurile vor fi integrate într-un singur document (word sau PDF) și vor fi trimise, prin email, prin responsabilul de grupă, la data de 2 februarie 2022 la adresa: cucos@uaic.ro . Fișierul va avea ca etichetă chiar numele dumneavoastră (acesta va apărea si pe prima pagină, unde se va indica facultatea absolvită/specializarea).

Conflictul-valorilor-educationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

[instagram-feed]