Despre diferitele flori

Florile sunt de mai multe feluri.
În funcție de ceea ce putem face cu ele, florile se cer a fi văzute, mirosite, mângâiate, dorite, visate, devorate.
Ele pot fi puse în gradină, pe terasă, la fereastră, la căpătâiul bolnavilor, în scăldătoarea nou născuților, la butoniera nuntașilor, pe morminte.
După stările pe care le provoacă, florile pot fi vesele, optimiste, mândre, afectuoase, duioase, triste, lăcrămoase, dureroase.
Pornind de la unele uzanțe, ele pot fi primite, admirate, adulate, dăruite, păstrate, uscate, presate.
După felul cum se arată lumii din jur, florile pot fi diafane, delicate, transparente, vaporoase, mlădioase, vânjoase, cărnoase.
După un criteriu încă neclar, oarecum misterios, florile pot fi de gheață, de mucegai, de mină, de rugină.
În funcție de numele pe care îl pot da femeilor, li se pot spune brândușa, viorica, lăcrămioara, narcisa, zambila, crina, delia, camelia, roza, margareta, crizantema, panseluța, garofița etc.
Pornind de la modul în care se raportează la firea omului, florile pot fi temătoare, calme, discrete, zâmbitoare, radioase, făloase, vehemente, vorbitoare, chemătoare.
Din punctul de vedere al lui Dumnezeu, toate florile sunt frumoase și create spre bucuria oamenilor.
Din punctul de vedere al oamenilor, unele flori sunt bucuroase, altele triste, unele acaparatoare, altele moleșitoare, unele unduioase, altele colțoase, unele apropiate, altele distante…
Iar această împărțeală poate continua.

1 comment

  1. Un insight pretios, care imi readuce spre consemnare in memoria inimii Fiziologul lui Isidor de Sevilla sau tripitcul Speculuam Maius al lui Vincent de Beauvais.

    Taxonomiile releva nevoia de ordine si de frumos. Poate si la universitati am putea scoate din uz expresiile gen anul I, anul III, etc si am prefera formula frumoasa gen clasa a II-a, clasa a IV-a la Universitate. Clasa (taxis) este o forma verbala care are capacitatea de a sugera frumosul ca nevoie existentiala. Anul indica o scurgere, clasa este eterna…

    Ca nota distincta imi place sa aduc aminte insa de taxonomia improprie a lui Borges (Emporiu celest de cunostinte binevoitoare): "Animalele se impart in: a. ale imparatului, b. imbalsamate, c. domesticite, d. purcelusi de lapte, e. sireme, f. fabuloase, g. caini in libertate, h. incluse in prezenta clasificare, i. care se agita nebuneste, j. nenumarate, k. desentae cu o pensula foarte fina din par de camila, l. et coetera, m. care de departe par muste… "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

[instagram-feed]